tiistai 8. joulukuuta 2009

Kauppasopimukset rahanpesijöiden kanssa

Sveitsissä asuva Alfio Nicotra saapui Alavieskaan suomea puhuvan Pekka Kilvio - nimisen henkilön kanssa. Heillä oli tarkoitus ostaa taloja. Alfiolla oli suomalainen vaimo. Nicotra ja Kilvio tulivat junalla Ylivieskaan, josta noudin heidät omalla autollani Alavieskaan. Vientipäällikkö Tapani Kääntä oli unohtanut heidän tulonsa ja siksi hän soitti minulle ja pyysi minua hakemaan ko. henkilöt Alavieskaan. Tapani Kääntä valmensi tuolloin Alavieskan Virin naislentopallojoukkuetta ja harjoitukset olivat parasta aikaa illalla käynnissä.
Seuraavana päivänä keskustelimme Nicotran kanssa tehtaan tilanteesta ja rahoitusongelmistamme. PR-Teollisuus Oy ei saanut pankeista lainaa vaikka olisi ollut minkälaiset vakuudet tahansa. Nicotra aikoi selvittää rahoitusta. Nicotra oli ollut suomalaisessa talobisneksessä mukana Kera Oy:n kanssa PunkaHaus AG nimisessä talotehtaassa Punkaharjulla. Selvitystyön jälkeen Alfio Nicotran ystävä Hendrik Rienstra tuli käymään tehtaalla.
Pian alkoi kuulua huhuja Nicotrasta rahanpesijänä. Myöhemmin rahanpesuhuhujen levittäjäksi osoittautui konsultti Stig Weckströn ja Kera Oy. Nicotran osalta varmistin asian pyytämällä rikosrekisteriotteen Alfio Nicotrasta. Nicotra oli ollut pidätettynä rahanpesusta epäiltynä, mutta näyttöä ei ollut löytynyt. Rikosrekisteri oli puhdas. Kävin kertomassa asioista nimismies Sulo Heiskarille ja näytin hänelle rikosrekisteriotetta. Nimismies Sulo Heiskari sanoi minulle, ettei hän ymmärrä paperista yhtään mitään.

Selvitystyötä Sveitsissä

Seuraavaksi vientipäällikkömme Tapani Kääntä ja tuotantopäällikkö Jukka Vellonen matkustivat Sveitsiin tarkistamaan Alfio Nicotran toimintaa. He sanoivat, että kaikki on kunnossa. Sen jälkeen minä menin Sveitsiin, jossa tapasin myös Hendrik ja Richard Rienstran. Ensimmäinen neuvottelu kesti 14,5 tuntia saksankielellä. Sen jälkeen Richard Rienstra tuli Suomeen, mutta hän ei halunnut kuvioihin mukaan Alfio Nicotraa. Siksi Alfio Nicotra alkoi etsiä rahoitusta muualta, joko Zyrichin tai Frankfurtin pankista. Myöhemmin vuosien päästä sain selvitettyä, että Frankfurtissa toimi rahanpesupankki.
Tässä vaiheessa näytti muodostuvan erimielisyyttä Nicotran ja Rienstrojen kesken. Minä en tuossa vaiheessa tiennyt, että Kera Oy oli tehnyt meistä rikosilmoitukset rahanpesusta ja levittänyt tietoa ympäri maailman. Kaikki kotimaan rahahanat olivat meiltä kiinni. Alavieskan Puurakenne Oy:n konkurssipesänhoitaja Antti Latola esitti Alavieskassa Rienstroille, että älkää laittako rahaa PR-Teollisuus Oy:öön, vaan annetaan yrityksen mennä konkurssiin. Konkurssin jälkeen Rienstrat saavat ostaa Alavieskan Puurakenne Oy:n konkurssipesältä kiinteistöt edullisesti. Näin myös kävi.

Maksu ei kelvannut

Kun PR-Teollisuus Oy oli maksuvaikeuksissa niin Hendrik Rienstra, Richard Rienstra, asianajaja Asko Keränen ja minä olimme Maskosen toimistossa Oulussa. Hendrik Rienstra tarjosi maksuksi Maskoselle 2 miljoonan shekkiä ja lopuista veloista New England Suretyn takausta. Maskonen ei ottanut vastaan shekkiä eikä myöskään hyväksynyt takausta. Maskonen halusi välttämättä saada PR-Teollisuus Oy:n konkurssiin. Hendrik Rienstra tarjoutui kirjallisesti 6.5.1996 ottamaan yrityksen kaikki velat vastuulleen, mutta Alavieskan Puurakenne Oy:n konkurssipesä ei siihen suostunut.
Alavieskassa asianajaja Antti Latola sanoi Rienstroille, että älkää laittako rahaa PR-Teollisuus Oy:öön, vaan ostakaa kiinteistöt meiltä konkurssin jälkeen, niin saatte ne paljon halvemmalla. Noin neljän kuukauden kuluttua PR-Teollisuus Oy:n konkurssin jälkeen Rienstrat ostivat Alavieskan Puurakenne Oy:n konkurssipesältä koneet ja laitteet sekä vuokrasivat maa-alueet ja kiinteistöt. Kauppa tehtiin luxemburgilaisen International Timber Company S.A:n nimissä.

Outoa pankkipalvelua

Toimintaa varten perustettin ITC Finland Oy. Rienstrat pyysivät minut yrityksen toimitusjohtajaksi. Minulla oli erittäin suuria vaikeuksia saada avattua tili Kalajoen Meritapankkin. Pankinjohtaja kertoi, että ylhäältäpäin on tullut ohjeet ettei ITC Finland Oy:tä saa rahoittaa. Me emme pitkään aikaan voineet maksaa laskuja tietokoneella vaan minun piti käydä maksamassa laskut suoraan pankkiin. Kun annoimme takauksen Rautia Oy:lle, niin talletimme Kalajoen Meritapankkiin 500 000 markkaa, mutta kesti monta päivää ennen kuin pankkitakaus saatiin järjestettyä. Lopullisesti asia järjestyi vasta Meritan Helsingin konttorissa, ei siis Kalajoen Meritassa. Pankeilla ja Kera Oy:llä oli tiivis yhteistyö.


Rienstra vangittuna

Richard Rienstra vangittiin Turkin ja New Yorkin väliseltä lennolta rahanpesusta epäiltynä. Richardille vaadittiin New Orleansin oikeusistuimessa 190 vuotta vankeutta ja neljälle hänen apurilleen 170 vuotta. Hendrik Rienstralle vaadittiin 210 vuotta vankeutta. Hendrik kuoli juuri ennen oikeudenkäyntejä. Richard sai vain 1,5 vuotta vankeutta. Riensrat jäivät kiinni Taorminan hotellikaupoista Sisiliassa.
Tein rahanpesusta rikosilmoituksen KRP:lle. Arvioni mukaan Rienstrojen kautta kulkeneita rahoja on käytetty n. 15 miljoonaa markkaa Suomessa. KRP:n rahanselvittelykeskus ja poliisi Juha Vehmaskoski jättivät asiat tutkimatta, vaikka todistusaineistot olivat kiistattomat.

Riensrat paljastuivat rahanpesijöiksi
http://oikeuslaitosjapoliisi.blogspot.com/2008/12/rienstrat-paljastuivat-rahanpesijiksi.html


Ei kommentteja: